humanact.gr

ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Ευρετήριο Άρθρου
ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ
ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ
Όλες οι Σελίδες

                               ΕΥΡΩ  Ή  ΔΡΑΧΜΗ ;

 

Δεν διαφωνώ με το επιχείρημα ότι το ευρώ υιοθετήθηκε αβασάνιστα, πρόχειρα και ερασιτεχνικά όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση της εποχής αλλά και από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το ενιαίο νόμισμα άρχισε τη καριέρα του στο διεθνή χώρο στηριζόμενο σε μια οικονομική ζώνη γεμάτη χρηματοοικονομικές αντιφάσεις, αντίθετα παραγωγικά μοντέλα, διαφορετικά φορολογικά συστήματα και δημοσιονομικά status κρατών.

Αφού έτσι είχαν τα πράγματα  και αφού έτσι τα αντιλαμβάνονταν οι ευρωπαίοι ηγέτες γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε να τα αντιλαμβάνεται διαφορετικά και να αρνηθεί την είσοδο της στη λέσχη των πλουσίων με αυξημένες μάλιστα προσδοκίες άντλησης αναπτυξιακών ωφελειών; Θυμίζω εδώ τις συνθήκες που επικρατούσαν το 1999 σε παγκόσμια κλίμακα για να γίνει ίσως αντιληπτό το επείγον πρόσταγμα για τη δημιουργία του ευρώ. Πρώτον: η κρίση που έπληξε τις ασιατικές οικονομίες το 1997 είχε εξαπλωθεί και σε άλλες αναδυόμενες χώρες όπως για παράδειγμα η Ρωσία και η Βραζιλία. Δεύτερον: οι διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης λάμβαναν ανεξέλεγκτη ταχύτητα με αποτέλεσμα την ισοπέδωση των πιο αδύνατων επιχειρήσεων και οικονομιών που έπεφταν στην αφάνεια και στο νέο πεδίο φτώχειας. Τρίτον: οι τιμές των πρώτων υλών και του πετρελαίου έπεφταν πλήττοντας περεταίρω τα επίπεδα ανάπτυξης των περιφερειακών χωρών, κάτω από τη συντονισμένη δράση των πολυεθνικών ομίλων που οδηγούσαν χωρίς κανόνες και ανεξέλεγκτα το όχημα της παγκοσμιοποίησης. Τέταρτον: τη διακυβέρνηση των δυτικών χωρών και των ΗΠΑ ανέλαβαν συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις που ευνοούσαν τη ραγδαία κατάργηση των οικονομικών συνόρων και υιοθετούσαν μια ενιαία παγκόσμια αγορά υπό τη κυριαρχία του δολαρίου. Πέμπτον: ο οξυμένος ανταγωνισμός μεταξύ των ομίλων και των χρηματοοικονομικών οργανισμών για τη λεία των πόρων της πρώην σοβιετικής αγοράς αλλά και της Κίνας και της Ινδίας, εξηνάγκασε την Ε. Ένωση να προχωρήσει άρον άρον στην αμυντική οργάνωση μιας ενιαίας νομισματικής περιοχής χωρίς να εξετάσει αν αυτή πληρούσε τα άριστα οικονομικά και θεσμικά κριτήρια.

Κατά τη δεκαετία του 2010 οι παγκόσμιες και περιφερειακές συνθήκες άλλαξαν δραματικά. Η τρομοκρατική επίθεση στη Ν. Υόρκη, οι πόλεμοι στο Ιράκ και Αφγανιστάν, όπως και ο «ισλαμικός κίνδυνος» επέβαλαν την ανάγκη για ένα φθηνότερο δολάριο προκειμένου οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν και τις αυξημένες πολεμικές ανάγκες και τον κινεζικό ανταγωνισμό, μέσω της αύξησης των εξαγωγών. Έτσι το ευρώ ενώ ξεκίνησε με ισοτιμία χαμηλότερη του ενός δολαρίου βρέθηκε ξαφνικά να το υπερκαλύπτει σημαντικά. Με μιας τα παραγωγικά προβλήματα των μεσογειακών χωρών της ευρωζώνης αναδείχθηκαν απειλητικά. Η ανταγωνιστικότητα έπεφτε και τα ελλείμματα στους εξωτερικούς λογαριασμούς ανέβαιναν συνεχώς με αποτέλεσμα, σε πραγματικούς όρους, να σπάσει η ευρωζώνη σε πλεονασματικές και ελλειμματικές χώρες. Από το σημείο αυτό και μετά ο δρόμος προς τη σημερινή κρίση ήταν προκαθορισμένος.



Dedicated Cloud Hosting for your business with Joomla ready to go. Launch your online home with CloudAccess.net.