humanact.gr

Welcome to the Frontpage

ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ

E-mail Εκτύπωση PDF
ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ
Η έντονη μεταβολητότητα που γνωρίζει ο κόσμος την τρέχουσα περίοδο αιτιολογείται από πολλούς παράγοντες. Η ισχύουσα ισορροπία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης που καθιέρωνε τις ΗΠΑ αδιαμφισβήτητη και δεσπόζουσα ηγεμονική δύναμη παγκοσμίως έχει αρχίσει εδώ και καιρό εμφανώς να κλονίζεται.   
Χώρες που θεωρούν το εαυτό τους ισχυρό ή δυνάμει ισχυρό όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, και το Μεξικό με βαθιές ρίζες αντί αγγλοσαξωνικού μένους σχεδόν αμέσως μετά την πτώση του κομμουνιστικού μπλόκ έθεταν σιγά σιγά τις βάσεις για τη σύσταση ενός αντιαμερικανικού συνασπιστμού. Επί πλέον ένα ισχυρό και φανατικό ισλαμικό κίνημα εναντίον των ΗΠΑ ξεπήδησε μετά τις αναταραχές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, στη Λιβύη και την Αίγυπτο.  
Ως εδώ τα πράγματα δεν ανησυχούσαν τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσμο γιατί οι αδυναμίες που εμφάνιζαν οι αντίπαλες χώρες ήταν μεγαλύτερες από τις δυνάμεις που προσπαθούσαν να αναπτύξουν. Παρότι τις ένωνε και τις ενώνει ένα παρορμητικό μένος εναντίον των αμερικανών και ιδιαίτερα μετά το τη διοίκηση Μπους του νεώτερου οι αντιθέσεις που έχουν μεταξύ τους δεν μπορεί να θεωρηθούν αμελητέες.  Επί πλέον οι οικονομικές εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ είνα τόσο μεγάλες επενεργούσης και της παγκοσμιοποίησης που θα σκεφτούν πολλές φορές να έρθουν σε ανοικτή σύγκρουση μαζί τους. Η κυριαρχία του δολαρίου, οι μεγάλες ροές του κεφαλαίου, οι αμερικανικές επενδύσεις μέσω των πολυεθνικών και η τεχνολογία αιχμής που διαθέτουν είναι όλοι μαζί παράγοντες που μέχρι τώρα άφηναν πολύ πίσω τον οιονεί αντιαμερικανικό συνασπισμό. Ο φιλελευθερισμός στην παγκόσμια πολιτική οικονομία έχει επανακτήσει βάρος έναντι της θεωρίας του ρεαλισμού η οποία δίνει έμφαση στην ισχύ.
Περισσότερα...

ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΕΙ ΑΞΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ

E-mail Εκτύπωση PDF

ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΕΙ ΑΞΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ                             

 

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα περνάει δύσκολες ώρες. Η αξία του έναντι του αμερικανικού δολαρίου έχει φθάσει εκεί που ήταν το 2002, δηλαδή λίγο μόνο μετά την καθιέρωση του.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Πως μπορεί να εκτιμηθεί το φαινόμενο, πως να αναλυθεί και αν επιτρέπεται να είμαστε αισιόδοξοι για μία αναστροφή.

Οι ισοτιμίες των νομισμάτων εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα των οικονομιών που εκπροσωπούν, της πολιτικής σταθερότητας των χωρών και ακόμα και της ικανότητας των σχετικών πληθυσμών να ασκήσουν θετική δράση για την αντιμετώπιση αρνητικών καταστάσεων. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι πιο συγκυριακοί παράγοντες, οικονομικής φύσεως κυρίως, που προσδιορίζουν την συναλλαγματική αξία ενός νομίσματος. Ας πούμε τα μηνιαία ποσοστά ανεργίας ή των πλεονασμάτων/ ελλειμάτων των εμπορικών ισοζυγίων, κλπ.

Κάθε κεντρική τράπεζα εφαρμόζει μία συγκεκριμένη πολιτική για την σταθερότητα του νομίσματος της. Η πολιτική αυτή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και η σημασιολογική προτεραιότητα που δίδει η ηγεσία της στον πληθωρισμό ή στην ανάπτυξη.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα φαίνεται πως αντιλαμβάνεται διαφορετικά την τρέχουσα συγκυρία από ό,τι η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Αυτό σε ένα βαθμό είναι λογικό γιατί το αμερικανικό δολάριο ασκεί παγκόσμια ηγεμονία ως αποθεματικό νόμισμα ενώ το ευρώ όχι.

Ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ έχει επιδοθεί στην αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης το τελευταίο χρόνο και προτίθεται να τα αυξήσει περισσότερο (180 μ.β) τους επόμενους μήνες. Αντίθετα η Λαγκάρντ δεν δίδει μεγάλη σημασία στην αύξηση των επιτοκίων γιατί ενώ εν μέρει η αύξηση αυτή μπορεί να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό ενδεχομένως από την άλλη να εισάγει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Συνεπώς το δίλημμα είναι πληθωρισμός ή ύφεση. Και στις δύο περιπτώσεις, στις ΗΠΑ ή στην Ε. Ένωση, η αύξηση των επιτοκίων, ο πληθωρισμός και η ύφεση είναι καταστάσεις που σημασιολογούνται διαφορετικά από τις ηγεσίες τους.

Η κεντρική διαφορά είναι η εξής: η οικονομία της ευρωπαϊκής ένωσης βρίσκεται πιο εκτεθειμένη στη διεθνή αγορά, δεδομένων των μεγάλων εξαγωγών της από την αμερικανική. Η μείωση της ισοτιμίας του νομίσματος της θα αυξήσει τις εξαγωγές διατηρώντας τα εξαγωγικά της προνόμια ενώ η αύξηση της αξίας του αμερικανικού δολαρίου μέσω των επιτοκίων θα δράσει έτσι ώστε να προκαλέσει μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Κεφάλαια από την Ευρώπη οδεύουν προς τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές με αποτέλεσμα την μείωση της αξίας του ευρώ. Αυτό όμως δημιουργεί ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που όμως αντιμετωπίζονται από τα εμπορικά πλεονάσματα.

Το παιχνίδι θα τελειώσει όταν λήξει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συνέπεια της ενεργειακής διαταραχής είναι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη και όχι ενδημικό οργανικό φαινόμενο της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η Λαγκάρντ δεν θέλει να προκαλέσει ύφεση με μία αύξηση των επιτοκίων που θα αυξήσει το κόστος του επενδυτικού κεφαλαίου και ενδεχομένως να διακόψει πολλά επενδυτικά προγράμματα των κρατών μελών. Αντίθετα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν επηρεάζεται από τον πόλεμο αλλά ενδημεί ως φαινόμενο εντός της οικονομίας. Ως εκ τούτου η εφαρμογή του κανόνα Taylor διαφέρει ως προς την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής από τις δύο κεντρικές τράπεζες.

Η αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας ενισχύει την αξία του δολαρίου γεγονός που βοηθάει στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού χωρίς να προκαλεί ύφεση λόγω της εισροής κεφαλαίων από την Ευρώπη ενώ η αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην Ευρώπη μόνο με την διακοπή του πολέμου μπορεί να αντιμετωπιστεί. Διαφορετικά το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού θα απειλεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες όπως και το αυξανόμενο χρέος θα συγκρατεί τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών.

 

Η ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

E-mail Εκτύπωση PDF

                                        Η ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

 

Διεθνώς τα φαινομενικά δεδομένα σχηματίζουν τάση μεγάλων αλλαγών. Η διαίρεση της κοινωνίας των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, η αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, ο αφανισμός της Συρίας, οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η κρίση των πρώτων υλών και το σημαντικότερο όλων η ενίσχυση της Κίνας στη διεθνή οικονομία και πολιτική σκηνή είναι εξελίξεις ομού που δύνανται να μεταβάλλουν τη σταθερότητα των αξόνων ισορροπίας στις διεθνείς σχέσεις. Δεν έχει ακόμα μεταβληθεί τίποτα θα έλεγα αλλά έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται προϋποθέσεις μεταβολών που κανείς όμως ακόμα δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι ο κόσμος παίρνει διαφορετικό σχήμα ως προς τις κατανομές του πλούτου και των γεωπολιτικών συμμαχιών.

Από το σημείο αυτό του χρόνου με την ενεργειακή κρίση σε έξαρση λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, μπορούμε να υποθέσουμε τρία σενάρια εξελίξεων. Το πρώτο είναι αυτό που έχει ήπιες εξελίξεις στις διεθνείς ισορροπίες και αφορά στην αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα εδάφη της Ουκρανίας εκτός από την περιοχή του Ντομπάς – Ντονιέσχ, περιοχή που θα προσαρτηθεί σταδιακά στη ρωσική επικράτεια. Αυτό το σενάριο δεν θα δημιουργήσει αλλαγή των διεθνών ισορροπιών.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που αναφέρεται στην επέκταση του ρωσικού πολέμου και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με στόχο τη δημιουργία της Νέας Νότιας Ρωσίας με ακαριαίες συνέπειες στις γεωπολιτικές ισορροπίες διεθνώς. Πρώτον θα προκαλέσει ενίσχυση του ΝΑΤΟ με την συμμετοχή της Φιλανδίας και Σουηδίας και δεύτερο επειδή η Ρωσία δεν έχει την οικονομική δύναμη διεξαγωγής ενός τέτοιου πολέμου θα υποταχθεί ολοκληρωτικά στη Κίνα αρκεί αυτή η τελευταία να δώσει την συγκατάθεση της. Το ενδεχόμενο η Κίνα να εναντιωθεί σε μία τέτοια περίπτωση λόγω των ισχυρών συμφερόντων που έχει με το δυτικό κόσμο είναι σενάριο υψηλών πιθανοτήτων.

Περισσότερα...

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

         Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Πόσο πιθανό είναι το φαινόμενο της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης να γνωρίσει την μεγαλύτερη απειλή από τότε που σχηματίσθηκε; Πόσο πιθανό είναι να επικρατήσουν οι δυνάμεις της εσωστρέφειας και της εθνικής περιχαράκωσης;

Η έναρξη της τρίτης δεκαετίας του 21ου πρώτου αιώνα φέρνει καθώς φαίνεται μεγάλες προκλήσεις που δύνανται να υπονομεύσουν την υφιστάμενη παγκόσμια ισορροπία.

Μετά τον επανακαθορισμό των δυνάμεων που ακολούθησε κατά την κρίση του 2008, φάνηκε πως η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας είναι μεγαλύτερη από τους παράγοντες που προκαλούν κρίσεις. Τουλάχιστον έτσι φάνηκε γιατί για τα δέκα χρόνια που ακολούθησαν οι οικονομικές ισορροπίες έστω και εύθραυστες επανάφεραν τις καταγεγραμμένες αναπτυξιακές τάσεις σε κάθε περιφερειακό πόλο. Στην Β. Αμερική η αποκατάσταση μετά την μικρή εκκαθάριση των αγορών της πίστης και των κατοικιών έδωσε ενίσχυση στα αναπτυξιακά κύματα βελτιώνοντας και την δυναμική, στην Ε. Ένωση η κρίση του χρέους αντιμετωπίστηκε θετικά σε γενικές γραμμές δημιουργώντας επιπλέον προσδοκίες για την προώθηση του προγράμματος της πολιτικής ενοποίησης και στην Κίνα τα μεγάλα κύματα ανάπτυξης έγιναν ακόμα μεγαλύτερα.

Σήμερα όμως η δυναμική αυτή αναχαιτίζεται δραματικά. Ένας αναπάντεχος συνδυασμός πολλών απειλητικών παραγόντων εμφανίστηκε ξαφνικά και έθεσε σε τροχιά επικίνδυνων ελιγμών τις προσαρμοστικές πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων. Παρατεταμένη Πανδημία παγκόσμιων διαστάσεων, ξέσπασμα πολέμου σχετικά μεγάλων κρατικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό έδαφος και ένα ξεχασμένο παλιό σκιάχτρο αυτό του στασιμοπληθωρισμού απειλεί να εμφανισθεί. Η πλήρης δραστηριοποίηση του συνδυασμού αυτού παράγει αισθήματα απόγνωσης γιατί εμφανίζεται με εκρήξεις όχι μόνο βομβών αλλά και τιμών των ενεργειακών προϊόντων, των πρώτων υλών και των βασικών και αναγκαίων για την καθημερινότητα αγαθών.

Περισσότερα...

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

                 Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Φαίνεται πως υπάρχουν δυνάμεις που βρίσκονται πάνω από τις δυνατότητες ελέγχου και των κυβερνήσεων και των κοινωνιών. Δυνάμεις που κανείς από τους δρώντες δεν ήθελε να υπάρξουν ούτε και να σχηματοποιηθούν. Πέρα δηλαδή από κάθε θέληση και κάθε σκοπό. Οι δυνάμεις αυτές συνθέτουν τον υπερβατολογικό χώρο, για να δανειστώ ένα όρο από τον Κάντ.

Εύλογο είναι να αναρωτηθεί κάποιος «πως τότε δημιουργούνται αυτές οι δυνάμεις;». Αυτές οι δυνάμεις κατά τη γνώμη μου, σχηματίζονται ως φαινόμενο του υπέρ πολλαπλασιασμού των ατομικών βουλήσεων/ αποφάσεων. Το πεδίο είναι πλανητικό και έως ένα ορισμένο σημείο η ένσκοπη βούληση για την επίτευξη ενός έργου είναι αποτελεσματική. Μετά όμως από ένα οριακό σημείο τη λεγόμενη πεπλατυσμένη γραμμή ή κατώφλι, η επανάληψη προκαλεί κατά ένα μεταφυσικό τρόπο συνέπειες που κανείς δεν ήθελε ή δεν επιδίωκε. Το αντίθετο θα έλεγα. Δημιουργείται ένας βρόχος αρνητικής ανάδρασης. 

Αυτά τα αποτελέσματα αυτονομούνται από τους δημιουργούς τους και ορίζουν αρνητικά ή και ενίοτε θετικά τις εξελίξεις του συνόλου. Επεξηγώντας περεταίρω θα τολμήσω να πω ότι οι δυνάμεις αυτές δημιουργούνται από τις αντινομίες του Λόγου, εννοώντας, των κακών εκτιμήσεων του ανθρώπινου μυαλού δηλαδή της γνωστικής του ικανότητας που αν δεν ελεγχθεί αυτό κριτικά οδηγεί σε ζημιογόνους εκτροχιασμούς.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 01 Μάρτιος 2022 12:13 Περισσότερα...

Σελίδα 1 από 17

Dedicated Cloud Hosting for your business with Joomla ready to go. Launch your online home with CloudAccess.net.