humanact.gr

Welcome to the Frontpage

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

                     ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Οι μεγάλες αναταραχές στην τροχιά της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να έχουν εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Μετά τις μεγάλες διακυμάνσεις που δημιούργησαν οι ασυνέχειες της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης οι παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες φαίνεται από την εξέταση των δεικτών ότι καταγράφουν ποιο ικανοποιητικούς ρυθμούς εξέλιξης.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουμε ήδη τον σχηματισμό μιας εικόνας που ενθαρρύνει την ανάπτυξη αισιόδοξων εξελίξεων. Οι κερδοφορίες των μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα είναι ικανοποιητικές, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων καταγράφει ταυτόχρονα ευοίωνες συνθήκες στην αύξηση του ΑΕΠ παγκοσμίως κοντά στο 3%, ικανοποιητική είναι επίσης η ανάκαμψη της προσφοράς εργασίας και των αμοιβών. Όλα αυτά είναι θετικές καταγραφές για μια οικονομική ανάκαμψη που θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο πολλών περιοχών όχι όμως κατά συμμετρικό τρόπο αλλά κατά άνισο αναλογικό.

Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ έχει ήδη καταγραφεί σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας γεγονός που βελτιώνει τις αμοιβές των εργαζομένων η ανεργία των οποίων συνεχώς βαίνει μειούμενη. Το στοιχείο αυτό επιδρά ευνοϊκά στην κατανάλωση αλλά και στην επένδυση μέσω της αύξησης των αποταμιεύσεων. Το γενικότερο αυτό οικονομικό περιβάλλον έχει ανάλογες επιπτώσεις και στον χρηματοοικονομικό τομέα. Η βελτίωση της κερδοφορίας όπως απεικονίζεται στους ισολογισμούς των εισηγμένων επιχειρήσεων ευνοεί την αύξηση των τιμών των μετοχών γεγονός που επιδρά θετικά στην καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών.

Περισσότερα...

Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

         Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΜΙΘ – ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΚΑΙ ΜΑΡΞ

Εισαγωγή

Στην παρούσα εργασία θα εξετάσουμε εν συντομία αλλά με περιεκτικό τρόπο τις σκέψεις του Άνταμ Σμίθ του Ρικάρντο και του Μαρξ, για την εργασιακή θεωρία της αξίας. Το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκαν οι θεωρίες της αξίας εργασίας είναι η Αγγλία στο τέλος του 18ου και πρώτο μισό του 19ου αιώνα, τότε δηλαδή που έκανε την εμφάνιση της η πρώτη φάση της βιομηχανικής επανάστασης. Επίσης η ήττα του Ναπολέοντα θα πρέπει να αξιολογηθεί ως παράγοντας θετικής επίδρασης στις οικονομικές εξελίξεις της Μ. Βρετανίας.

Οι τρεις διανοητές των οποίων θα εκτεθούν οι απόψεις τους εδώ για το συγκεκριμένο θέμα δεν θεωρήθηκαν μόνο οι θεμελιώδεις λίθοι της οικονομικής επιστήμης αλλά ταυτόχρονα ήταν και λαμπροί φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί εξέχοντες παράγοντες. Οι δε απόψεις τους επί της αξίας των εμπορευμάτων αν και αντικρουόμενες πολλές φορές συγκροτήθηκαν με βάση κοινό πυρήνα δηλαδή τις διάφορες μορφές της εργασίας . Αυτή δε θεωρούν ότι είναι και η μοναδική πηγή πλούτου σε αντίθεση με τους φυσιοκράτες.    

Ο όρος «κλασική πολιτική οικονομία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Μαρξ ο οποίος εισήγαγε και τον όρο «κλασικοί συγγραφείς»[1].

 

Περισσότερα...

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

E-mail Εκτύπωση PDF

           ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ερτογκάν στην Αθήνα είναι η ώρα της αποτίμησης. Παρά το σύντομο της διάρκειας αυτής της επίσκεψης τα πρώτα αποτελέσματα των επαφών των δύο πλευρών κρίνονται απ’ όλους σχεδόν τους παρατηρητές θετικά. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι επαφές ήταν άσκοπες και άκαιρες.

Βέβαια είναι ακόμα πολύ νωρίς για εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Όμως μπορούμε να κρίνουμε θετικά πρώτον το όλον κλίμα και την ατμόσφαιρα των συναντήσεων των δύο ηγετών και δεύτερον τις υπογραφείσες συμφωνίες σε διάφορους τομείς ανάμεσα στα δύο μέρη δια των υπουργών.

Παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις αν όχι σε όλες η δημοσιότητα συσκοτίζει πολλές πτυχές της πραγματικότητας, η επίσκεψη Ερτογκάν κατέδειξε ότι η Τουρκία αποφάσισε να διαφοροποιήσει την πολιτική της τακτική στις διεθνείς σχέσεις. Τα χάσματα που έχει ανοίξει με όλες σχεδόν τις χώρες εκτός από το Αζερμπαϊτζάν θα πρέπει να κλείσουν. Εκείνο που θα φανεί στο προσεχές μέλλον είναι αν έχει αποφασίσει να διαφοροποιήσει και τη στρατηγική της. Η επιφαινόμενη στρατηγική του Ερτογκάν είναι να αναπτύσσει πολυμερείς και διμερείς σχέσεις με όλους τους διεθνείς πόλους δύναμης στη βάση των αξιών του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας ωφέλειας. Δηλαδή με τις ΗΠΑ, την Ε. Ένωση, τη Ρωσία, την Κίνα και τις μουσουλμανικές χώρες της Μ. Ανατολής.

Η ουσιαστική όμως στρατηγική που οικοδομεί η Άγκυρα είναι η δημιουργία ενός αντιδυτικού μπλόκ δυνάμεων στη βάση πρωτίστως ιδεολογικών και πολιτισμικών αρχών και δευτερευόντως οικονομικών και πολιτικών. Ως ρεαλιστής πολιτικός ο Ερτογκάν ξέρει ότι η τεχνολογία και τα κεφάλαια βρίσκονται στη Δύση και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η ανάπτυξη σχέσεων μαζί της αλλά η συναισθηματική στρατηγική της καρδιάς του είναι να καταφέρει να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου παίζοντας τον ρόλο του περιφερειακού ηγεμόνα και όπου μπορεί να επεκταθεί και γεωγραφικά. Δεν είναι εύκολο, καθόλου εύκολο. Και τούτο γιατί στην περιοχή οι αντίπαλοι παίκτες είναι πολλοί και οικονομικά ισχυροί. Για παράδειγμα δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία ή η Αίγυπτος δεν βλέπουν το λόγο να τεθούν κάτω από τις επιλογές και αποφάσεις της Τουρκίας. Ούτε η Ιορδανία ή το Ιράν. Έτσι ο Ερτογκάν μπορεί να εξαντλείται σε μια αερόλογη ρητορική του προστάτη των μουσουλμάνων αλλά στην ουσία ξέρει πως οι εσωτερικές αδυναμίες της οικονομίας του είναι οι ίδιες ικανές να υπονομεύσουν την αντιδυτική εξωτερική του πολιτική.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 11 Δεκέμβριος 2023 10:38 Περισσότερα...

ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ή ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η ΣΧΕΣΗ ΚΙΝΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

                ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ή ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η ΣΧΕΣΗ ΚΙΝΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ                         (πρωτοδημοσιεύθηκε στο (Capital.gr).

Οι εστίες αναταραχών σε διάφορα σημεία του πλανήτη δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες όχι μόνο στους οικονομολόγους της διεθνούς πολιτικής οικονομίας αλλά και στους πολιτειακούς θεσμούς των περισσότερων μεγάλων και μικρών κρατών.

Μετά την επιθετική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η αναμενόμενη νίκη της Ρωσίας μετά από λίγες εβδομάδες ακόμα βρίσκεται σε εντεινόμενη εξέλιξη και κανείς δεν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες είναι δυνατόν αυτός ο ακατανόητος πόλεμος να τερματιστεί. Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειες τους έως ότου εκπληρωθούν οι στόχοι τους.

Το καθεστώς Πούτιν έχει καταφέρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ξεπεράσει τις συνέπειες των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση επιτυγχάνοντας ευχέρεια χρηματοδότησης των αναγκών του πολέμου. Παρά την υποτιμητική εξέλιξη της υπόθεσης Βάγκνερ, την απουσίας του Πούτιν από τη σύνοδο των BRICKS λόγω κινδύνου για τη σύλληψη του, η Ρωσία ενισχύει δράσεις συγκρούσεων όπως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και σχεδιάζει μεγαλόπνοα προγράμματα για την κεντρική και ανατολική Ασία. Υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και επιτυγχάνει συμφωνία με την Κίνα και την Μογγολία για την κατασκευή και δεύτερου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου τον Power of Siberia 2. Τα κοιτάσματα που όδευαν προς την Ευρώπη θα τροφοδοτούν στο εξής τις ανάγκες της ανατολικής και νότιας Ασίας.

Ο σχηματισμός του πολιτικού Νότου που εκφράζεται από τους Brics αποφασίστηκε να ενισχυθεί με νέα μέλη μεταξύ των οποίων και η Αργεντινή και η Σ. Αραβία. Ο δε OPEC + χαράζει πολιτική που αποσκοπεί στην πρόσθεση προβλημάτων στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Φαίνεται πως ούτε ο μακρύς πόλεμος ούτε οι κυρώσεις προς το καθεστώς Πούτιν, ούτε η επέκταση του ΝΑΤΟ, κατάφεραν τουλάχιστον μέχρι τώρα να απειλήσουν σοβαρά την οικονομία της Ρωσίας και τους γεωπολιτικούς της σχεδιασμούς. Και όλα αυτά γιατί καταφέρνει να βρίσκει σταθερά στηρίγματα στη γιγαντιαία Κίνα.

Περισσότερα...

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

E-mail Εκτύπωση PDF

   Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Κανείς δεν αμφισβητεί τη δύναμη και την ευρωστία που επέδειξε η γερμανική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες και κυρίως μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου. Κανείς λογικός αναλυτής δεν αμφισβητεί επίσης το γεγονός ότι η Γερμανική ομοσπονδία διαθέτει ένα υψηλών απαιτήσεων λειτουργικό δημόσιο τομέα και ότι σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία καθορίζονται άμεσα ή έμμεσα και ανάλογα με τον κλάδο από τις αντίστοιχες εξελίξεις στη Γερμανία. Με άλλα λόγια η Γερμανία τηρουμένων κάποιων προϋποθέσεων και αναλογιών είναι οικονομικά τουλάχιστον ο ηγεμονικός πόλος στην Ένωση.

Το γεγονός αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους η ανάλυση των οποίων δεν θα μ’ απασχολήσει σε αυτό το άρθρο. Εκείνο που θα εξετάσω εδώ είναι τους παράγοντες που συνέβαλλαν στην επίτευξη αυτού του γεγονότος από τη μία πλευρά και πως αυτοί οι παράγοντες αποσαρθρώνονται τα τελευταία χρόνια από την άλλη.

Σε γενικό επίπεδο αυτοί είναι κατά τη γνώμη μου τρεις. Ο πρώτος αφορά στην ενοποίηση των δύο γερμανικών κρατών το 1989, η οποία ενίσχυσε την ομοσπονδία σε φυσικούς πόρους, σε ανθρώπινο δυναμικό και επέκταση της εγχώριας αγοράς, ο δεύτερος είναι οι απρόσκοπτες εισροές ενεργειακών προϊόντων χαμηλού κόστους από τη Ρωσική ομοσπονδία για πολλές δεκαετίες στα πλαίσια μιας πολιτικής ενσωμάτωσης και καλών σχέσεων και ο τρίτος είναι η χάραξη και επιβολή δημοσιονομικών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θετικών για την εξυπηρέτηση των δικών της αναγκών εν πολλοίς (παραγωγή πλεονασμάτων ) και αρνητικών για πολλές χώρες και κυρίως για χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Αυτό βέβαια καταστρατηγεί τις ιδρυτικές αρχές της Ένωσης για σύμμετρη ανάπτυξη, για μείωση των ανισοτήτων και υιοθέτηση πολιτικών που εξυπηρετούν όλα τα κράτη / μέλη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2023 10:32 Περισσότερα...

Σελίδα 1 από 19

Dedicated Cloud Hosting for your business with Joomla ready to go. Launch your online home with CloudAccess.net.