humanact.gr

Το Τέρας των Αθηνών

E-mail Εκτύπωση PDF
Ευρετήριο Άρθρου
Το Τέρας των Αθηνών
Το Τέρας των Αθηνών
Όλες οι Σελίδες

Κατ' αρχήν η διασπορά του πληθυσμού στη χωρική έκταση που καταλαμβάνει ένα έθνος θα πρέπει να είναι κανονική. Δηλαδή να βρίσκεται σε αρμονία με τους γεωφυσικούς και πλουτοπαραγωγικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι.

Κατ' δεύτερον η θεσμική δικτύωση του κράτους θα πρέπει να είναι ανάλογη με την σχέση της κατανομής πληθυσμού / πόρων.

Κατά τρίτον το οικονομικό σύστημα για λόγους οφέλους / κόστους θα πρέπει να διαθέτει παραγωγική διασπορά ανάλογη με την κανονική χωρική κατανομή.

Κατά τέταρτον η δημόσια διοίκηση, δηλαδή οι κρατικοί μηχανισμοί θα πρέπει να είναι τεταγμένοι με περιφερειακή και τοπική άρθρωση σύμφωνα με την σχέση πληθυσμός – πόροι – παραγωγικό σύστημα.

Κατά πέμπτο λόγο, το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης οφείλει να είναι και αυτό ευθυγραμμισμένο με όλα τα ανωτέρω διαθέτων περιφερειακή δομή με τον κύριο ορισμό της πολιτικής αποκέντρωσης και της τοπικής εξουσίας.

Ας θεωρήσουμε ότι τα ανωτέρω είναι οι κύριες γενικές προϋποθέσεις που βρίσκονται πίσω από όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες και κοινωνίες και πως η αναπαραγωγή τους είναι ο παράγοντας που διασφαλίζει την αντιμετώπιση οποιασδήποτε βραχυπρόθεσμης εκτροπής ή και κρίσης.

Για να αναφέρω ένα μόνο μικρό παράδειγμα της ορθολογικής κατανομής πόρων / πληθυσμού / παραγωγικού και πολιτικού συστήματος, θα επικαλεστώ την Αυστρία. Το πολιτικό σύστημα είναι αποκεντρωμένο έως το βαθμό των περιφερειακών κοινοβουλίων που υποστηρίζει το παραγωγικό και πολιτισμικό σύστημα της χώρας συνολικά. Αλλά όλες ανεξαιρέτως οι χώρες που πέρασαν από τις διάφορες φάσεις της βιομηχανικής επανάστασης διαθέτουν ανάλογη δομή σχέσεων και στη παραγωγή και στη πολιτική διαχείρηση.

Αυτό συμβαίνει γιατί μόνο όταν επιτευχθεί ο ορθολογισμός μεταξύ των ανωτέρω σχέσεων (πληθυσμός / πόροι / παραγωγικό σύστημα /πολιτική διακυβέρνηση) είναι δυνατόν να επιτευχθούν ισχυρές βάσεις που θα δεχθούν ολοκληρωμένες, με την έννοια της αποδοτικότητας, κοινωνίες. Φυσικά και σ' αυτές τις κοινωνίες μπορούν να εμφανισθούν κρίσεις αλλά φαίνεται πως είναι κρίσεις κυκλικές και συμπτωματικές με βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα που μπορούν να αντιμετωπισθούν σχετικά εύκολα και με χαμηλό κόστος. Δεν διαπερνούν τα τοιχώματα του οικονομικού χώρου διαβρώνωντας τον κοινωνικό και πολιτικό γιατί η ευελιξία είναι σύμφυτο στοιχείο του οικονομικού συστήματος. Οι διαταραχές διατηρούνται σε πίπεδο επιχείρησης ή στη χειρότερη περίπτωση στο κλάδο αναφοράς της. Σε κάθε περίπτωση, οι αποκεντρωμένες δομές επιτρέπουν την εύκολη απομόνωση των κρισιακών παραγόντων, τη διάσπαση τους και την εύκολη έτσι παρόπλιση. Το σύστημα είναι πολυπολικό και οι δομές σκεδαστικές με την έννοια ότι όταν επέρχεται μία διαταραχή σε κάποιο σημείο ενός υποσυστήματος τα άλλα σπεύδουν να την εξαλείψουν δίνοντας τις κατάλληλες λύσεις.



Dedicated Cloud Hosting for your business with Joomla ready to go. Launch your online home with CloudAccess.net.