humanact.gr

Συγγραφικό Έργο

E-mail Εκτύπωση PDF
Ευρετήριο Άρθρου
Συγγραφικό Έργο
Συγγραφικό έργο
Όλες οι Σελίδες

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΣ  ΕΡΓΟ


 

 

 

 

Το έργο αυτό έχει εκπονηθεί από τον Θανάση Κουρματζή και έχει εκδοθεί από το ΙΣΤΑΜΕ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. Σημαντική συμμετοχή είχε ο Νίκος Λιούσης.
Αναλύει τα οικονομικά  δεδομένα της Ελλάδας και τον τρόπο αξιοποίησης του παραγωγικού της δυναμικού. Αναλύει επίσης ένα αναπτυξιακό περιφερειακό σχέδιο τοπικής εξειδίκευσης με κριτήριο την σύνδεση των περιφερειών με την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Εγγύς Ανατολή. Εξετάζει επίσης τις εισοδηματικές ανισότητες με βάση το δείκτη Gini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το βιβλίο αυτό είναι έργο των κκ Λιούση Νίκου και Πάγκαλου Θόδωρου και εκδόθηκε το 2005. Αφορά σε μια κριτική αποτίμηση των θεωριών του νεοφιλελευθερισμού και των αριστερίστικων κινημάτων που χαρακτήρισαν την εποχή της

παγκοσμιοποίησης μετά τη πτώση του τοίχους του Βερολίνου.

 


 

 

 

 

 

 

Το βιβλίο αυτό είναι νεανικό έργο του Θανάση Κουρματζή και εκδόθηκε το 1987.
Ασχολείται με τη προβληματική της μετάβασης από το καπιταλιστικό σύστημα στο σοσιαλιστικό με κύριο κριτήριο την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και τη συμμετοχή στους θεσμούς της παραγωγής, της πολιτικής διακυβέρνησης και της πολιτισμικής επικοινωνίας.

Το μεθοδολογικό του υπόβαθρο είναι ο διαλεκτικός μαρξισμός έτσι όπως αυτός επεκτείνεται στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής θεωρίας και της φιλοσοφίας.

Θέτει στο επίκεντρο της προβληματικής  την Ελλάδα, γιατί κατά τη δεκαετία του '80 η αναζήτηση θεωριών πέρα από τη σοσιαλδημοκρατία και τον κρατικό σοσιαλισμό, απασχολούσε μια σημαντική ομάδα διανοητών, προερχομένων κυρίως από το φοιτητικό κίνημα και τους λίγους ακαδημαϊκούς δασκάλους. Δυστυχώς η προβληματική παρέμεινε μόνο προβληματική και οι απόπειρες μόνο θεωρίες χωρίς όμως να απωλέσουν τη σημασία τους.

 

 

 

 

 

 

 

Η Γεωπολιτική των πετρελαίων - η Διεθνής Οικονομία και οι Κρίσεις, είναι έργο του Θανάση Κουρματζή και εκδόθηκε το 2009. Αναλύει το διεθνή κλάδο του Πετρελαίου στο πλαίσιο της αλληλεξάρτησης του με τις διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομίας και περιγράφει τις κρίσεις που εμφανίζονται από αυτή τη σχέση.
Εξετάζει τις γεωπολιτικές μεταβολές που επέρχονται στις σχέσεις των παραγωγικών και καταναλώτριων χωρών πετρελαίου. Είκοσι χώρες - παραγωγοί τίθενται στο κέντρο της ανάλυσης και ένα οικονομετρικό μοντέλο προβλέπει τις διεθνείς τιμές πετρελαίου το 2020.

Το προλογίζει ο Θόδωρος Πάγκαλος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το βιβλίο έχει γραφεί από τους Μ. Μπόσση, Ν. Λιούση και Θ. Κουρματζή και έχει εκδοθεί το 2004. Εξετάζει τρεις Προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα κατά τα επόμενα χρόνια. Τις μεταβολές στην Ευρασία, τις μεταβολές στη Τουρκία και τις μεταβολές στη Διεθνή Ασφάλεια.

Το προλογίζει ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Dedicated Cloud Hosting for your business with Joomla ready to go. Launch your online home with CloudAccess.net.