ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ή ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η ΣΧΕΣΗ ΚΙΝΑΣ – ΡΩΣΙΑΣ (πρωτοδημοσιεύθηκε στο (Capital.gr).
Οι εστίες αναταραχών σε διάφορα σημεία του πλανήτη δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες όχι μόνο στους οικονομολόγους της διεθνούς πολιτικής οικονομίας αλλά και στους πολιτειακούς θεσμούς των περισσότερων μεγάλων και μικρών κρατών.
Μετά την επιθετική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η αναμενόμενη νίκη της Ρωσίας μετά από λίγες εβδομάδες ακόμα βρίσκεται σε εντεινόμενη εξέλιξη και κανείς δεν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες είναι δυνατόν αυτός ο ακατανόητος πόλεμος να τερματιστεί. Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειες τους έως ότου εκπληρωθούν οι στόχοι τους.
Το καθεστώς Πούτιν έχει καταφέρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ξεπεράσει τις συνέπειες των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση επιτυγχάνοντας ευχέρεια χρηματοδότησης των αναγκών του πολέμου. Παρά την υποτιμητική εξέλιξη της υπόθεσης Βάγκνερ, την απουσίας του Πούτιν από τη σύνοδο των BRICKS λόγω κινδύνου για τη σύλληψη του, η Ρωσία ενισχύει δράσεις συγκρούσεων όπως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και σχεδιάζει μεγαλόπνοα προγράμματα για την κεντρική και ανατολική Ασία. Υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και επιτυγχάνει συμφωνία με την Κίνα και την Μογγολία για την κατασκευή και δεύτερου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου τον Power of Siberia 2. Τα κοιτάσματα που όδευαν προς την Ευρώπη θα τροφοδοτούν στο εξής τις ανάγκες της ανατολικής και νότιας Ασίας.
Ο σχηματισμός του πολιτικού Νότου που εκφράζεται από τους Brics αποφασίστηκε να ενισχυθεί με νέα μέλη μεταξύ των οποίων και η Αργεντινή και η Σ. Αραβία. Ο δε OPEC + χαράζει πολιτική που αποσκοπεί στην πρόσθεση προβλημάτων στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Φαίνεται πως ούτε ο μακρύς πόλεμος ούτε οι κυρώσεις προς το καθεστώς Πούτιν, ούτε η επέκταση του ΝΑΤΟ, κατάφεραν τουλάχιστον μέχρι τώρα να απειλήσουν σοβαρά την οικονομία της Ρωσίας και τους γεωπολιτικούς της σχεδιασμούς. Και όλα αυτά γιατί καταφέρνει να βρίσκει σταθερά στηρίγματα στη γιγαντιαία Κίνα.